Meteen naar de inhoud

Woonerf​

Waarom dit woonerf?

Het woonerf is in het voorjaar van 2020 in gebruik gesteld, na de inperking tijdens de COVID-19-crisis. Het is de bedoeling om de openbare ruimte in Kuregem beter toegankelijk te maken, door de verschillende pleinen en de squares in de buurt met elkaar te verbinden: vandaar de naam “Place Système”, die verwijst naar het bestaande “Parc Système” in Anderlecht.

Het is inderdaad de bedoeling dat het woonerf vandaag twee problemen oplost:

  • Enerzijds heeft de gemeente veel snelheidsovertredingen opgemerkt in de Kliniekstraat en de Brogniezstraat in het bijzonder.
  • Anderzijds is Kuregem een wijk met de minst toegankelijke openbare ruimten in de gemeente.
  • Daarom zijn er op verschillende plaatsen bloembakken geplaatst om het doorgaand verkeer te vertragen, het verkeer te kalmeren en de situatie voor voetgangers en fietsers te verbeteren. Twee delen van het Raadsplein en het Pequeurplein werden voor auto’s afgesloten. Er zijn markeringen aangebracht om de weggebruikers te waarschuwen: “Pas op – je bevindt je niet in een gewone straat!”

Wat zijn de regels?

  • In een woonerf mogen voetgangers op straat lopen. Ze moeten niet op de stoep blijven.
  • Ook fietsers kunnen de hele breedte van de straat gebruiken en hoeven niet op de fietspaden te blijven.
  • Automobilisten moeten maximale aandacht besteden aan voetgangers en fietsers en zich ervan bewust zijn dat ook zij de volle breedte van de straat kunnen gebruiken.
    • De maximumsnelheid is 20 km/u.

Het “Place Systeme” is een testfase. We hebben dan feedback en suggesties nodig van omwonenden om te weten te komen wat werkt en wat niet. Ga hiervoor naar de sectie Feedback. 

Feedback

Het “Place Systeme” is, zolang het vandaag de dag wordt geïmplementeerd, een testfase. We hebben dan feedback en suggesties nodig van omwonenden om te weten te komen wat werkt en wat niet werkt.

Hoe kunt u ons uw feedback  geven?

Schrijf een e-mail naar de afdeling Mobiliteit van de gemeente